piątek, 2 września 2011

Makaron z cukinią


Od dawna nie gotuję extra dla córki. Nie chce mi się i już. Jest tyle dobrych dań, które możemy jeść razem... Ewentualnie dla Agatki odkładam przed mocniejszym doprawieniem (ale np. zupę solę i pieprzę normalnie - bo my z tych lekko przyprawiających). No to podam kilka przepisów na takie szybkie, całorodzinne dania.

Potrzebne będą:
-dowolny makaron (ja preferuję rurki lub świderki, te ostatnie szybko się gotują i łatwo je podziabać dla dziecka widelcem)
-2 duże lub 3 średnie cukinie
-ząbek lub dwa czosnku
-pół dużej cebuli
-odrobina tłuszczu (masło, olliwa - ot, tak kapnąć na patelnię tylko do smaku)
-kostka sera żółtego, ok 25dag
-przyprawy (sól, pieprz, ulubione zioła - ja wybieram majeranek lub prowansalskie)

Makaron gotujemy na miękko. Cebulę kroimy drobniutko, cukinię kroimy w dość spore kostki - ona znacznie zmniejszy swą objętość. Czosnek przeciskamy przez praskę. To wszystko rzucamy na rozgrzaną patelnię, dodając tę odrobinę tłuszczu. Podduszamy całość na patelni, najpierw pod przykryciem, potem bez (gdy cukinia puści sok), do miękkości. 20 minut? Jakoś tak. Dodajemy przyprawy. Na talerze nakładamy makaron, na to wrzucamy całość z patelni, a jeszcze na to - starty ser.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz